Kumpulassa saa piirtää pöytiin

… ja muita asioita, joita olen havainnut ensimmäisinä viikkoinani tietojenkäsittelyn fuksina.

Nyt on päästy alkuun.

Olen nyt tehnyt kaikkien kurssien ensimmäiset tehtävät, eli olen oppinut käyttämään kurssien palautusjärjestelmiä ja tiedän jo, mitä ovat laskarit. Jostain syystä olen tosi innoissani läksyistä. Voin luvata, että esim. lukiossa en tod ollut. Ihan näin tohkeissani en tainnut olla ekalla yliopistokierroksellanikaan, jos oikein muistan, varmaan koska silloin oli sosiaalisesti tuhat kertaa pelottavampaa ja kaikin puolin enemmän paineita kuin nyt.

Kyllä on mukavampi opiskella yliopistolla ja osittain yhdessä kuin kokonaan yksin kotona.

Ennen kuin kerron ensimmäisen viikon kuulumiseni tarkemmin, haluan kiittää kannustuksesta ja ihanista sanoista kaikkia niitä, jotka ovat minulle tästä opiskelustani puhuneet, minua rohkaisseet tai saaneet itse rohkaisua. Paitsi en kyllä kiitä sinua yhtä ruojaa, joka sanoit, että olenkin aina ollut vähän enemmän tällainen [????] kuin humanisti. Humanismi ei katoa minusta mihinkään! Olen edelleen erittäin hyvä humanisti! Ei nämä edelleenkään sulje toisiaan pois! Huutomerkki?

Onneksi se ruoja tuskin tätä lukee. Jos luet niin soittele.

No niin, ensi viikkoihin.

TVT-ajokortista

eli nykymaailmassa opiskelijan digitaidoista meillä käpistelijöillä (niin outoa vielä sanoa näin!) on kunnon hc-versio sen tavallisen kaikille kuuluvan lisäksi.

Olen tehnyt pitkälti blogistakin tuttuja asioita, kuten opetellut käyttämään Linux-komentoriviä (tällä kertaa oikeasti Linuxissa, ks. alla) sekä Gittiä ja GitHubia (samoin). Siihen kuuluu myös HTML:n ja CSS:n perusymmärrys, jotka minulla jo olivat.

Kuitenkin monet, ehkä suurin osa muista, osaavat nämä minua merkittävän paljon paremmin etukäteen. Tässä siis maksan humanistitaustastani ja suhteessa kuitenkin vähäisestä harrastuneisuudestani. Toisaalta minulla on epäilemättä varsin rautainen ote opiskelutaitoihin, ajanhallintaan ja dedisten ennakointiin, joten ehkä ollaan jossain isossa kuvassa vähän enemmän samalla viivalla.

Kolmannen kerroksen sallittu ja suositeltu käytävä

Ensimmäinen matikankurssi on nimeltään Johdatus yliopistomatematiikkaan. Se on mukavan oloinen, ja ainakin alkoi aivan helposti lähestyttävästi. Pohjatietoni vaikuttavat riittävän.

Kurssi toimii sillä tavalla, että ensin tulee läksyt, ja sitten luennolla käsitellään se aihe, josta on jo tehty läksyt. Tätä kutsutaan flippaamiseksi ja se on nyt opetustrendi. Se on myös näköjään kiva tapa opiskella.

Vaikka flippaamme porukalla, täysin ei kuitenkaan tarvitse ohjautua itse (vaikka se vasta elämän trendi onkin). Matikan puolen (eli käpistelijöille sivuaineen) kurssitehtäviä voi nimittäin ratkoa Exactum-rakennuksen kolmannen kerroksen käytävällä, jonne meitä patisteltiin kovasti. Siellä on vanhempia kurssiassareita auttamassa tenkkapå-tilanteissa. Ja siellä odotti tällainen hieno ylläri: siellä sai piirtää kaikkiin pöytiin! <3

Kumpulan-kolmannessa-kerroksessa-saa-piirtaa-poytiin
Puitteet kunnossa! Kuvassa epäyhtälö.

Ala sopii erakoille ja aikatauluongelmaisille

Esimerkiksi tuon matikankurssin voi tehdä pitkälti etänä – aion esimerkiksi katsoa maanantailuennon streamina toimiston neukkarissa (en tietenkään työajalla, lupaan kirjata itseni ulos tai säästää luennon iltaan)!

Ylipäätään etämahdollisuudet ovat tosi mukava asia. Teen nyt syksyllä etänä myös kokonaan Johdatuksen tietojenkäsittelytieteeseen ja suurimman osan Tietokantojen perusteista, joista jälkimmäinen on jo alkanut.

Etämahdollisuudet ovat tietojenkäsittelyssä enemmän kuin kunnossa, koska ekan vuoden opinnot voi kuka tahansa tehdä DEFA-opintoina, eli ilmaiseksi verkossa. Niistä olen kirjoittanut aiemmin, ja hankkeen omilla sivuilla on nähtävissä koko opinto-ohjelma.

Kyllä minun verorahoillani, kiitos.

Cubblin olemus ratkesi

Sain perjantaina myös käyttööni fuksiläppärin. Se on hieno.

Fuksilaite Kumpulan kolmannessa kerroksessa
No ei ole ollut.

Kaikki on todella paljon helpompaa, kun tähän on asennettu kaikki tarvittava etukäteen. Itseopiskellessa olen toistuvasti jumiutunut ja turhautunut asennuksiin. Nyt kaikki on valmiina.

Viimeksi huolehtimani Cubbli osoittautui Ubuntun modiksi, joka on hyvä ja selkeä ja jota ei tarvinnut erikseen opetella käyttämään. Läppäri on iso ja hieno ja tuoksuu uudelta autolta (siis luultavasti myrkyllisiltä ftalaateilta, mutta myös elegantilta).

Jotta saan pitää fuksilaitteen myös ensi vuonna ja jatkossa käytössäni, minun pitää tänä lukuvuonna suorittaa yhteensä vähintään 30 opintopistettä. Näillä suunnitelmilla näyttää siltä, että se tulee hyvin kasaan töiden ohessa, kunhan pääsen Tietorakenteista ja algoritmeista keväällä läpi. Se on kuulemma vaikea.

Yhteenveto:

  • Olen itseopiskellut ihan oikeita asioita aiemmin.
  • Yliopiston materiaalit ovat oikeasti ihan vertaansa vailla, ainakin suomenkielisinä, mutta ylipäätään ainakin maksuttomina verkkomateriaaleina.
  • Gurula on vielä vähän pelottava.
  • Tämä on niin kivaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.