Miten opetellaan koodaamaan?

Minulta on kyselty, mitä tehdä, jos joku toinenkin n00b (= newbie, märkäkorva) haluaa oppia lisää. Kokosin eteenpäin ohjaavat postaukseni tähän sen mukaan, millaiseen oppiin ne johdattavat.

Nämä linkit johtavat vain ja ainoastaan minun jalanjäljilleni, ja joku muu on varmasti eri mieltä. Kaikki allaolevat sopivat kokemukseni mukaan aloittelijalle ja n00bille ilman pohjatietoja, ellei toisin ole mainittu.

En tiedä, mitä haluan oppia, enkä halua ainakaan asentaa mitään

Elements of AI (HY ja Reaktor, 2 op, ilmainen, suomeksi) on kansantajuinen opas tekoälyn pariin. Hyvä intro, ei kovin laaja. Olen postannut siitä kahdesti: alkuvaiheessa ja materiaalit suoritettuani. Tämä ei ole varsinaisesti koodaamista, mutta mielenkiintoinen teknologiakurssi joka tapauksessa.

Codecademy (perustoiminnot ja -kurssit ilmaisia, englanniksi) on verkkopalvelu, jossa koodataan selaimen yli. Se toimii helposti vaikkapa FB-tunnareilla, tai sitten voi tehdä omat. Olen tehnyt siitä aikanaan oman postauksensa (en vielä silloin osannut kirjoittaa sen nimeä oikein, pahoitteluni). Olen opetellut palvelussa ainakin HTML:ää, Pythonia ja terminaalin käyttämistä. Jos et tiedä yhtään, mitä olet tekemässä, mene tänne ja ota ensiksi HTML:n alkeet. Niin minä tein joskus ja se oli hyvä veto.

Olio-ohjelmointi ja Java kutittelee

Java-MOOC (avoin yliopisto, 10 op, ilmainen, suomeksi) on tässä ihan ylivertainen materiaali ollut minulle. Olen merkinnyt tägillä kurssia koskeneet postaukseni. Kattava ja perusteellinen kurssi, suosittelen tosi lämpimästi kaikin puolin.

Nettisivujen tekeminen kiinnostaa

Tässä kaiken maailman koodailun ohella olen rakentanut omaa sivua, tätä nimenomaista, kokeilun kautta.

  • Ensiksi en tiennyt, mikä on domain. Harjoituksen vuoksi ostin oman.
  • Perustin blogin WordPress.comiin, joka oli helppo ja aluksi ilmainen. En myöskään oikein hahmottanut, mikä on WordPress.comin ja WordPressin ero koko laajuudessaan ja miksi ensimmäinen on huonompi. Sitten joku rajapyykki ylitettiin kun siirsin blogin siellä omalle domainilleen, eli aloin maksaa omasta verkkosivusta! Nyt minulla oli (ja on yhä) siis kaksi domainia.
  • Sitten tein urotyön ja siirsin blogin ja domainin ja ulkoasun WordPress.comista riippumattomalle hostingpalvelulle, ja nyt hallitsen koko kokonaisuutta itse! Tästä olen oikeasti ylpeä ja oman wordpress-saitin perustamisessa ja siirrossa olen jo ehtinyt pari kertaa olla avuksikin :O Autan mielelläni muita n00beja tarvittaessa.

Git ja GitHub pitäisi osata

Tämä onkin tavalliselle Windows-n00bille vähän monimutkainen kokonaisuus, johon olen vasta alkanut perehtyä. Tämä on ehdottomasti myös tähän mennessä autenttisin koodauskokemus, ja vaatii n00bilta vähän muita mainittuja enemmän sinnikkyyttä päästä tässä alkuun. Tietoa on pitänyt kerätä satunnaisesti tosi monesta paikasta.

Python luikertelee mielessä öisin

Pythonin suhteen minua ei kannata kauheasti kuunnella. En ole tehnyt siitä kuin ihan alkeet, ja siitäkin on jo aikaa. Se oli kuitenkin ensimmäinen mitä tein, kun päätin laajentaa HTML:stä ja CSS:stä, joten täältä voi käydä lueskelemassa n00bin Python-vinkkejä, jos välttämättä haluaa. Tämän linkin takana taas kerron kokemuksia Codecademyn kurssista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.