Full Stack Openin esivalmistelut: GitHub ja Git Windowsille

Jotta voisin tehdä Full Stack Openin, minun piti asentaa Git, tehdä GitHub-tunnus ja asentaa muun muassa Visual Studio ja Node.js. En tiennyt mikä mikään näistä on.

Eräitä viikkoja sitten arvoin, olisiko seuraava hyvä projekti Java-MOOCin jälkeen Full Stack Open -MOOC, ja harjoittelin sitä varten alustavasti komentamaan. Totesin Codecademyn kurssin jälkeen, että koska se olikin tarkoitettu Linuxille, en varmaan ikinä käytännössä niitä komentoja käytä.

Käytin heti.

Full Stack Open -kursilla operoidaan GitHubissa ja Gitissä. Nyt siis todella pääsen käsiksi niihin huolestuttavan hämärän näköisiin tekstikäyttöliittymiin, joissa oikeat koodarit operoivat. Minulla ei tosiaan ollut tarvittavista ohjelmista ja käyttäjätunnuksista mitään valmiiksi olemassa, joten näitä opetellessa ja asennellessa menikin sitten pari iltaa.

Kerron tässä postauksessa mitä minä tein. En todellakaan ollut mitenkään omalla maaperälläni vaan todella epämukavuusalueellani: GitHubin nimen olin aiemmin sentään kuullut, muista en tiennyt sitäkään vähää. Minun tapani ei suus varmaan ollut helpoin tai fiksuin. Seurasin hyväuskoisena ohjeita jostain sadasta eri paikasta. Mutta lopputulos on hyvä!

Versionhallinta toimii GitHubissa

Kuulemma pitää Full Stack -tyypillä tai millään koodarilla ylipäätään olla tunnus ilmeisesti kaikkien käyttämään versionhallintaohjelma GitHubiin ja sen pääohjelmaan, Gitiin.

En ole vieläkään ihan varma siitä, mikä Git on, mutta joku tiedostonhallintasysteemin tyyppinen juttu jossa säilytetään kooditiedostoja. GitHub taas on verkkoyhteisö, jossa voi jakaa omia tiedostojaan ja ohjelmistojaan ja kehittää niitä ja muiden koodeja. Aluksi siis loin sinne käyttäjätunnuksen.

Käyttäjätunnuksen luomisen jälkeen siellä kysyttiin, että tiedätkö, mitä teet. En tiennyt, joten systeemi ohjasi minut tekemään GitHubin Hello World -kokonaisuuden. Tein sen, mutta en tajunnut kauheasti. Vähän sain kuitenkin raameja siihen, mitä on versionhallinta.

Mikä ihme on Git?

Sitten tuli vaikea osuus. Minun piti asentaa Git, ja tähän Full Stack Openin linkit eivät tarjonneet pajon apua: ilmeisesti yliopistolla se on koneissa valmiiksi, ja ne koneet eivät muutenkaan ole Windows-koneita, joten tämä vaihe ohitettiin maininnalla. Mutta onneksi uusi tuttavuuteni GitHub auttoi! Siellä oli selkeä tutoriaali myös Windows-käyttäjälle.

Tämän askelen jälkeen työpöydälleni ilmaantui Git Bash -niminen kuvake. Sen klikkaaminen avasi pelottavan mustan laatikon, jossa toimivat ne Linux-komennot, joita en koskaan kuvitellut käyttäväni.

Ming-dynastia

En vieläkään tiennyt, mikä on Git, jote tein Full Stack Open -kurssilla mainittuja harjoitustehtäviä ohjelmistotekniikan kurssilta tämän linkin takaa. Kävin muun muassa seikkailemassa yliopiston palvelimilla! Komentoikunan käytön opettelu oli auttanut, ja osasin tehdä tehtävät aika helposti.

En kyllä vieläkään oppinut, mikä on Git on.

Muut oheisohjelmat ja toiminnallisuudet

Kun homma toimi, tarvittiin Visual Studio Code -niminen ohjelma. Sen kautta pystyn näköjään toimimaan tiedosto- ja kansiorakenteissa ja kirjoittamaan tiedostoihin graafisessa käyttöliittymässä Git Bashin tekstikäyttöliittymän sijaan. Tämän ohjelman asentaminen oli helppoa, se kävi ohjelman verkkosivujen kautta helposti.

Sitten piti asentaa vielä node.js, josta minulla ei ole aavistustakaan, mikä se on. Tämäkin oli onneksi helppoa, ja siihen oli myös näppärät asennusohjeet FullStackin linkin kautta.

Nyt taidan olla täysissä aseissa ja valmis käymään tehtävien kimppuun! Katsotaan, osaanko palauttaa niitä sitten, kun aika on kypsä.

Kerron myös heti, kun tiedän, mikä piru on Git.

Soronoo!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.