Nykyään joka yrityksellä on oma ”akatemiansa”, joka myöntää ”sertifikaatteja”. Minulla meni hermot siihen, miten ainutlaatuisena osaajana kurssit minua kehuvat. En ole.
Minä opiskelin työni puolesta hiljaisena hetkenä Googlen Analytics-akatemiassa Google Analyticsin käyttöä. Aluksi en tietenkään ajatellut kirjoittaa aiheesta tänne, kun se ei liity koodaamiseen. Sitten vaihdoin mielipidettä. Koska olen puhunut voimakkaasti itseopiskelun ja nettikurssien puolesta koko blogin ajan, haluan muistuttaa, että on kursseja ja kursseja. Toivottavasti rekrytoijat eivät mene näissä halpaan!
Ja heti alkuun: kyllä, Analytics-kurssista on ihan oikeaa hyötyä. Opin Googlen ohjelmien ominaisuuksista ja etenkin Analyticsin kokonaisuudesta asioita, joita en tiennyt ennestään. Viilasin harjoituksen vuoksi esimerkiksi tämän blogin analytiikkanäkymiä tavalla, jota en osannut ja joka voi olla hyvä osata. Mutta en minä nyt tämän kurssin jälkeen voi vakavissani mennä LinkedIniin sanomaan olevani analytiikan ammattilainen. (Puolisoni on, enkä ymmärrä hänen touhuistaan tämän kurssin jälkeen yhtään sen enempää kuin ennen kurssia.)
Ongelma on, että kurssit yrittivät jäljitellä tutkintoja sen sijaan, että ne sanoisivat rehellisesti olevansa vaikeiden palveluiden käyttöohjeita. Yritykset kun eivät tarjoa näitä ilmaisia kursseja hyvyyttään. Näillä koulutetaan ostajia (”kun nyt kävin sen firman kurssinkin, niin se palvelu lienee helpoin”), vahvistetaan markkina-asemaa ja luodaan dynaamista LinkedIn-pöhinää yrityksen työkalujen ympärille (”jaa osaamisesi tuleville työnantajillesi!”).
Googlen Analytics-akatemia ja Garage-akatemia ovat tietysti markkinajohtajat, mutta olen tehnyt aikani kuluksi joskus vastaavia myös mm. inbound-softan omassa akatemiassa viestintään liittyen. Esimerkiksi projektinhallintatyökaluilla on luultavasti omia become great project leader -sertifikaattejaan. (Jos ei ole, ovat jäljessä trendistä.)
Höpöpöä ja ongelmallista, sillä:
Kurssit ovat käyttöohjeita ja mainoksia,
eivät kattavia koulutuksia, joiksi ne yrittävät naamioitua.
Kurssit esimerkiksi esitellään kuten yliopistokoulutukset, parhaassa tapauksessa täysin keksittyine opintopistejärjestelmineen (jotka käyvät vain yrityksen omassa akatemiassa, erotuksena esimerkiksi tekemieni Java-MOOCin tai Elements of AI:n opintopisteistä, jotka voi sitoa viralliseen ylempään korkeakoulututkintoon).
Näin mainostaa Google Garage -verkkomainontasertifikaatti tms.:
Lupauksista huolimatta tällainen lyhyt nettikurssi ei voi kertoa ammattitaidosta kuin hyvin kapealta sektorilta (yhden palveluntarjoajan näkökulmasta). Yksittäinen kurssi tai kolmekaan ei tee kenestäkään huippuosaajaa eikä toivottavasti yksistään työllistä ketään, vaikka etusivulla niin luvataan.
Ajatusleikkinä: Wordinkin voisi brändätä näin. Ihan hyvin sieltä voisi tulla hieno pdf, jossa lukee, että osaan todennetusti tallentaa dokumentin, kun olen lukenut sen käyttöohjeesta asiaa koskevan sivun. Sitten näin pilviaikana voisin saada Microsoftin pilvipalvelun avausnäkymääni kivan papukaijamerkin ja ”jaa osaaminen somessa helposti” -napin, josta voisin jakaa osaamisen somessa.
Tässä vielä tasapuolisuuden nimissä toisen palveluntarjoajan lupauksia:
Toivottavasti nämä eivät oikeasti mene rekrytoijille läpi väitetyllä tavalla. Näitähän voi ensinnäkin suorittaa kenen tahansa kaverin puolesta helposti miten paljon tahansa (ei varmennusta tai sotuun sidottua opiskelijaprofiilia, kuten yliopistojen kursseilla). Ja eiväthän rekrytoijat juuri huomioi sitäkään, jos olen lukenut Wordin käyttöohjeet, hyvänen aika.
Kenelle tällaiset kurssit on suunnattu?
Pidän itseäni Google Analytics -asioissa hieman n00bia parempana. Käytän Analytics-työkalua säännöllisesti työssäni ja osaan arvioida sieltä irtoavaa tietoa varsin käyttökelpoisella ja toimivalla tavalla sisällöntuotannossa. Järjestelmätason käyttöönotosta, asetuksista ja tavoitteiden asetannasta tiedän vähemmän – ainoa sivusto, jolle olen asentanut ja määrittänyt kokonaisuuden alusta asti, on tämä minun blogini, ja tämähän on yksi iso vitsi.
Minun tasoisestani käyttäjästä Google Analytics -kurssittautuminen ei ole tehnyt kovin paljon parempaa, mutta vähän paremman kyllä. Kursseja voi kyllä käyttää hyvin täyttämään työpäivien odotteluhetkiä, sillä kyllä näistä oppii lisää etenkin kokonaisuudesta ja parhaista toimintatavoista. Toisaalta minun tasoiseni säännöllinen käyttäjä löytää yksittäiset tiedot tarvittaessa nopeammin muualta, joten riippuu varmaan tuurista, kuinka aikansa arvoisia nämä ovat.
Sen sijaan puhuttelujensa perustella nämä voisivat olla suunnattuja henkilöille (yrittäjille), jotka vain käyttävät internetiä: postaavat someen ja kirjoittavat sähköposteja, ei juuri muuta. Heitä nämä usein puhuttelevat esittäen olevansa a) puolueetonta tietoa ja b) kaikki tarpeellinen tieto. Etenkään b ei siis pidä paikkaansa, mutta on aika mahdoton vaatimus, että jokainen perustason laittijuuseri sen hoksaisi.
Sallan päätelmä: kursseille on paikkansa, mutta ei LinkedInissä
Hetken pohdiskeltuani uskon, että yritysten ”akatemioiden” kursseista voisi joka tapauksessa olla kelle tahansa suurta hyötyä, jos niitä käydään monta, palveluita vertaillaan keskenään ja opittua käytetään sitten oman toiminnan tukena: tiedetään, mikä on mahdollista ja mitä voi haluta, ja sitten etsitään itse parhaat ratkaisut (myös koulutuksentarjoajan softan ulkopuolelta).
Tähän kurssit eivät tietenkään kannusta yhtään, sen sijaan jokaisen jälkeen saa tajuttomat määrät ”tästä klikkaamalla pääset helposti alkuun” -automaattiviestejä.
Ja käyttöohjeinahan nämä toimivat aina. Käyttöohjeita tarvitaan tietysti, kun palvelut ovat vaikeita ja vaativat vaikka tilastollisten käsitteiden käyttöä. Vaikka kurssi olisi mainos, voi siitä oppia paljon hyödyllisiä asioita, ja tuottajien artikkeleista voi olla korvaamaton hyöty. Kyllähän minäkin vaikka läppäriostoksilla haastattelen palkattuja myyjiä ja luen paljon eri tuotteista kirjoitettuja juttuja ja esitteitä, jotta tietäisin, mitä muuta läppäriltäni haluan kuin kivan värin.
Vaikkapa Google Analytics tarvitsee hyvät tutoriaalit jos sitä käyttää tällainen humanisti, koska se on tilastoanalyysia, ja tilastot ovat hämmentäviä. Käymäni Google Analytics Academyn kurssi onkin siis kyllä käyttöohjeena erinomainen.
Suositus
Jos tarvitset käyttöohjeet tiettyyn palveluun, käy yrityksen kurssi.
Jos etsit verkkokurssia LinkedIniä varten, tee yliopiston Elements of AI. Sitä sentään koordinoi oikea tiedeyhteisö (Helsingin yliopisto) ja sen opintopisteet ovat valvottuja ja käytettävissä tutkintoihin. Toki senkin yhteistyöyritys saa hyvää näkyvyyttä, mutta joku tae tuo riippumaton tiedeyliopisto siellä taustalla on. Yritysten kurssit eivät käy tutkimusinstituutioissa.
Upee teksti ja analyysi, joka jokaisen markkinoinnin ja viestinnän parissa työtä tekevän pitäisi lukea. Vaikka sitten pakottamalla.
Kiitos paljon.
Kannustan ehdottomasti myös pakottamaan ihmisiä lukemaan tätä blogia.