Python onkin matikkaa ja logiikkaa!
Python-alkeiskurssi lähti mukavasti käyntiin. Ensimmäinen osa, eli se, miten koko koodi ylipäätään toimii, ei tarjonnut yllätyksiä. Mutta tosi pian sellainen seurasi: koska en ollut tiennyt mitä odottaa, en ollut odottanut mitään, myöskään matematiikkaa.
Matematiikkaa kuitenkin sain.

Heti kun olin oppinut tekemään sisennykset oikein (neljällä välilyönnillä, koska ohjelman ja foorumin mukaan tabia ei kannata käyttää, vaikka Silicon Valleyssa ne käyttää tabia), pääsin pelaamaan matemaattisilla operaattoreilla. Kurssissa lähdettiin liikkeelle peruslaskutoimituksista, kuten yhteen- ja kertolaskusta, mutta heti seuraavassa vaiheessa piti osata potenssit. Hyvä ettei purkka tippunut suusta.
Sitten heti perään tuli joku kummallinen modulo (ei mikään jakojäännöstä kummempi, selvisi Google Translatesta, mutta koska olen opetellut matikkani suomeksi, se ei ollut itsestäänselvää).
Kaiken päätteeksi tästä ei mennyt kauaakaan, kun oltiin jo logiikan ihmeellisessä maailmassa. Tuli esimerkiksi ehtolauseita ja niille oma ”laskujärjestys”.
Jotta muut eivät joutuisi yllätetyiksi, kerron nyt, että Python onkin tähän mennessä vaatinut seuraavia taitoja:
- Matematiikka ja logiikka. Kuten yllä on kuvattu, matikka ei ole ole tässä touhussa turhaa. Mutta ei tässä ainakaan vielä ole derivoimaan joutunut, eli perusjutuilla pärjää, ja yllätyn uudestaan, jos pitää kaivaa graafinen laskin käyttöön. Harvoin olen silti lukion jälkeen joutunut matikkaa käyttämään näinkään paljon: logiikkaa sentään enemmän, koska myös suomen kielellä argumentoidaan.
- Englanti. Python on englanninkielistä. Se on aiheuttanut itse asiassa matematiikkaa enemmän hämmennystä ja toimimatonta koodia, jakojäännösten lisäksi muun muassa desimaalipilkkujen tapauksessa: ne onkin pisteitä! Äikänmaikan punakynä vähän väpättää.
- Tiedonhaku. Olen suorittanut alkeiskurssista nyt reilun viidenneksen ja jäin jo jumiin. Piti osata etsiä Googlesta, että mitä pitää tehdä. Olen aika varma, että tulen jäämään jumiin vielä monta kertaa. (Vertailun vuoksi HTML- ja CSS-kertauskurssilla en jäänyt jumiin kuin kerran.) Onnekseni löysin Codeacademyn foorumin, jolla näitä huolia olivat jo jakaneet muutkin. En olisi tajunnut noista keskusteluista tavuakaan ennen kurssia, joten ajattelu on kyllä jo laajennut tämän suhteen: osasin lukea ohjeita.
Huhhuh! Mutta minustahan olisi tullut matikanmaikka jos ei olisi tullut äikänmaikkaa, joten olen jo tässä blogatessani hiljalleen toipunut säikähdyksestä, asetellut ilmeeni takaisin ja korjannut koodini. Ilman yhteisöä siitä ei olisi kyllä tullut mitään.
Siis: vaikka kurssimateriaalia on kevennetty lukuisin Monty Python -sitaatein, minun aivojani kyllä pitää ihan kääntämällä kääntää Python-moodiin.