Ensimmäinen koodaamani ohjelma

Koodasin pätkän, jolla voi oikeasti tehdä asian. Suuri harppaus minulle, aika pieni askel ihmiskunnalle.

Tämä on merkittävä virstanpylväs, koska tämä selitti ensimmäistä kertaa, millaisia asioita koodilla voi tehdä ja miksi perustoimintoja, kuten matematiikkaa, on nyt opeteltu. Tähän mennessä olen vaan tehnyt työtä käskettyä tietämättä oikeastaan yhtään, miksi.

Tehtävänä oli koodata kielenkääntäjä, jolla syötetty sana kääntyy automaattisesti Pig Latin -kielelle. Pig Latin on englannista väännetty höpökieli, joka muistuttaa suomen kontinkieltä. Perusajatus on yksinkertainen: sanan ensimmäinen kirjain siirtyy viimeiseksi ja perään lisätään vielä ’ay’. (Oikeasti tämä toimii eri tavalla, jos sana alkaa vokaalilla, mutta se jätettiin harjoituksessa huomiotta: ohjelmani toimii siis kaikkien taiteen sääntöjen mukaan vain konsonanttialkuisilla sanoilla. KAIKKEA ei kai heti voi saada.)

Onnistuin! Sain sanan muuttumaan automaattisesti, näin:

PigLatin tulos

Hienoa! Ja kun kirjoitettavaa sanaa vaihtaa, saan automaattisesti minkä tahansa sanan Pig Latin -version! Melko siistiä.

Ensimmäinen koodaamani ohjelma asetti aiemmin harjoiteltuja juttuja siis todella kontekstiin. Harjoitus oli helpompi kuin matematiikka-osio, vaikka käytetyt elementit olivat samoja, koska tässä oli tavoite jonka ymmärsin, ja opetellut käskyt piti miettiä sen kannalta. Touhu alkaa kiinnittyä tosielämään!

Koodi itsessään ei ollut vielä kovin pitkä, mutta olen siitä silti ylpeä. Siinä on jo monta juttua, jotka osasin valita oikein:

PigLatin koodi

Projekti etenee! Nyt siirryn radiohiljaisuuteen joksikin aikaa. Ajattelin mennä uimaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.