WANTED: Pythonin alkeet -verkkokurssi

Pakko sanelee, että aloitan koodausurakkani Pythonista. Kilpailutin ohjeita aloittelijanäkökulmasta.

Päätös on tehty: aloitan koodausurakkani Python-kielellä. Javan haluan nimittäin opetella ensimmäisessä päivityksessä mainitulla MOOC-kurssilla, mutta sen aloittamisessa ilmeni yllättävä este: en ole kotikoneemme admin! Juku. En siis saanut asennettua ohjeissa vaadittuja ohjelmia vielä, enkä päässyt alkua pidemmälle.

Javan suhteen pitää siis odotella koneemme todellista herraa, mutta haluaisin päästä nyt heti koodaamaan. Java siis jää to do -listalle. Sen sijaan lähdin tutkimaan, missä kaikkialla toisen vaihtoehtoni Pythonin voi ottaa haltuun.

Alkuun suositus! Tämän linkin takana on Markus Meskasen video Pythonista ja siitä, mistä on ylipäätään ohjelmoinnissa kyse. Tämä on melkein ainoa löytämäni järkevä suomenkielinen materiaali, joka lähtee edes melkein nolla-alkutasolta. Eteni vauhdilla, mutta silti avartava! Plussaa siitä, että saa räätälöityjä ohjeita, ”jos ei tiedä mitä tekee”.

Verkkomateriaalista on itse asiassa runsaudenpula. Pythonin virallisella sivustolla (englanniksi) on ohjeita aloittelijalle ja lista opettelusovelluksista ei-ohjelmoijille eli meille n00beille.

Laadukkaan oloisia kursseja löytyy siis paljon, myös ilman mainoksia, mutta useimmiten ikävä kyllä englanniksi. Kiinnostavilta vaikuttivat esimerkiksi nämä:

PythonTurtle

Yksi monista, joihin virallinen sivusto linkkaa. Olen kohderyhmää: tämä on suunnattu lapsille ja aloittelijoille. Nostin tämän esiin muiden joukosta, koska tässä voi näköjään ohjata kilpikonnaa! Ohjelma pitää ladata.

Google

Google Developers tarjoaa englanninkielisen Python-kurssin ilmaiseksi. Vaatimuksena on vähän (little bit) ohjelmointikokemusta, mitä tarkoittaakaan. Materiaali sisältää kielioppikuvauksia, videoita ja harjoituksia. Olennaiset ohjelmat ladataan koneelle.

Codecademy

Vanha tuttuni Codecademy (engl.) tarjoaa myös Python-koulutusta. Minusta iso etu edelleen on, että täällä pääsee harjoittelemaan tehtävillä selaimella lataamatta ohjelmia koneelle. Peruspaketti on ilmainen, eikä ennakkovaatimuksia ole. Aika kevyt ja tarkkaan ohjattu paketti: omat leikkimahdollisuudet on rajalliset. Rahaa maksamalla saisi itselleen vielä räätälöidyn opintosuunnitelman, henkilökohtaista apua ja oppimisen varmistavia testejä. Tietysti silloin myös tukee toimintaa. En kuitenkaan ole edes harkinnut maksullista vaihtoehtoa, koska tämä on tosiaan harrastus.

YouTubessa Clever Programmer -niminen käyttäjä on tehnyt Codeeacademyn Python-kurssista erinomaisen havainnolliset ja lohdulliset tutoriaalit, joissa selitetään, mitä pitää tehdä, kun on tiukasti jumissa. Hänen kanavallaan on paljon muutakin jännää mm. Pythonista. (Maininta lisätty 25.6.)

Ohjelmointiputka

Suomenkielinen opas. En tiedä, onko tämä vanhentunut: tämä on vuodelta 2009, eli voi olla. Vanhenevatko ohjelmointikielet? Lisäksi tässä ei pääse itse puuhastelemaan, vaan tämä on kai ”pelkkää teoriaa”. Mainintansa tämä ansaitsee tosiaan suomenkielisenä materiaalina.

Helsingin yliopiston materiaali

Myös Helsingin yliopistolla on Pythonista suomenkielinen tekstiopas, joka on tarkoitettu ohjelmoinnin peruskurssille. Opas on vuodelta 2011, eli sama vanhentumiskysymys koskee tätäkin. Opas sisältää kuvitettuja ohjeita, mutta ympäristön lataaminen on kuitattu aika nopeasti. Sisältää harjoitustehtäviä, jotka tehdään omassa ohjelmointiympäristössä, mutta ei nähdäkseni vastauksia. (Lisätty postaukseen 22.6.2017, kun löysin materiaalin.)

Aalto-yliopiston Python-MOOC opettajille

Kurssi toimii selaimessa (ei vaadi latauksia) ja on avoin kaikille Google-tunnuksilla. Harjoituksissa ei kai kirjoiteta kauheasti omaa koodia. Suomenkielinen materiaali on selkeästi navigoitavissa koko ajan. Vaadittavat lähtötiedot ovat alhaisemmat kuin muissa suomenkielisissä materiaaleissa. Kirjoitin aiheesta myös ihan oman postauksen. (Lisätty 24.6.)

Videot

Yllä mainitun suomenkielisen lisäksi monenlaisia muitakin videoita löytyy sitten ympäri verkkoa, mutta koska ajatus ohjelmointikielistäkin on vielä minulle hatara, en yleensä ymmärrä näitä. Video voi varmaan olla kuitenkin hyödyllinen, jos koodin toiminta on jo ennestään tutumpaa kuin minulle tai jos osaa tietokonesanaston englanniksi paremmin kuin minä 😀


Johtopäätös

Suomenkielisen videon jälkeen minulla oli vähän parempi käsitys siitä, mitä alan kohta tehdä. En kuitenkaan itse ladannut Python-editoria, vaan päätin jatkaa todellista matalan kynnyksen opettelua Codeacademyssa peruskurssin verran. Se on siis seuraava tavoite. Sen jälkeen voi sitten pohtia, olisko minulla Googlen edellyttämät vähäiset taidot, vai haluaisinko keskittyä vaikka siihen Javaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.