MOOC-kurssin aloittaminen on vaikeaa

Jo yliopiston hyvän Java-kurssin kehitysympäristön asentaminen oli vaikeaa. Se sai minut kyseenalaistamaan koodaajanvalmiuteni taas hetkeksi.

Ihan aluksi kohtasin puhtaan teknisiä ongelmia, jotka ovat varmaan triviaaleja oikeille koodareille, mutta vaativat minulta aika paljon aikaa. Jotta saa kehitysympäristön koneelleen, pitää nimittäin tietää paljon kaikenlaista. 

  • Pitää olla koneen admin elikkä pääkäyttäjä. Koneelle nimittäin ladataan ja asennetaan ohjelmistoja, ja siihen tarvitsee täydet käyttöoikeudet. Tämä ei siis yleensä onnistu työpaikan tai koulun koneilla, enkä ollut aluksi admin kotikoneellakaan. Piti hankkia paikalle admin. (Jatkon varalle kurssilaisen kannattanee joka tapauksessa adminoitua, jos arvelee, että saa tavalla tai toisella suostuteltua sen varsinaisen adminin ylentämään itsensä.)
  • Pitää tietää, mikä käyttöjärjestelmä omassa koneessa on. No Windows juu, ja versionkin tiedän, mutta piti kyllä selvittämällä selvittää, onko tämä 32- vai 64-bittinen. Tieto löytyy oman tietokoneen Asetuksista tai Ohjauspaneelista, kohdasta Järjestelmä, kohdasta jossa on jotain perustietoja (minulla About, voisin kuvitella että jollain muulla esimerkiksi Ominaisuudet). Sieltä selviää myös se numero, jos ei ole varma.
    • Lisähämmennystä aiheutti, että Oraclen kehitysympäristön vaihtoehdot eivät olleetkaan 32 ja 64, vaan 64 tai 86. Ilmeisesti kuitenkin 86-versio tarkoittaa 32-bittistä käyttöjärjestelmää, jos ymmärsin Googlen opit oikein? En tiedä, mitä tämä bittisyys todella tarkoittaa, joten en ole tästä yhtään varma. 64-versio oli onneksi yksiselitteinen, ja valitsin sen.
  • Pitää tietää, minkä kurssiversion haluaa käydä, ja se pitää osata syöttää oikeaan paikkaan kehitysympäristössä. Haluan aikatauluttamattoman kurssin, vaikka sillä ei voi päästä yliopistoon tai saada opintopisteitä, koska tämä on harrastus. Oikean kurssin serverin nimi piti etsiä MOOC-kurssin ohjesivulta, ja se piti osata syöttää oikeaan paikkaan kehitysympäristössä (oikea paikka on TMC > Settings > Server address). Sen jälkeen piti vielä valita alapuolelta oikea kurssi.

On kyllä monivaiheista Codeacademyyn verrattuna! MOOCin ohjeet olivat kuitenkin hyvät, ja onpa kurssilla ihan oma ohjevideonsa  Netbeans-alkukankeuksien selättämiseksikin. (Video kannattaa katsoa muuten ennen kuin alkaa säätää itse, ei vasta jälkeenpäin, kun on jo oppinut kaiken kantapään kautta. T. Kokemusasiantuntija.)

Jatkossa kehitys sitten onnistuu vain tällä koneella, johon latasin ohjelmat, ei enää läppärillä. Mutta tällä voikin tehdä sitten kai ihan oikeita ohjelmia ja pulata tiedostojen kanssa ja niin edelleen. Eli nyt ollaan taas astetta lähempänä sitä ”oikeaa koodausta” jonka haluan oppia – vaiva kannatti siis nähdä.

Alkuvaikeudet eivät kuitenkaan päättyneet tähän, nimittäin:

Hukkasin heti oikeat ohjelmat

Kun olin ladannut ohjelmat koneelle, pidin ansaitun tauon ja harrastin muita toimintoja. Kun halusin jatkaa, piti avata ohjelmat uudestaan, ja opin monta juttua taas:

  • Kurssia ei käydäkään Java Development Kitin ohjelmassa, vaikka se pitää olla ladattuna koneelle. Sille on siis turha antaa mitään oikeuksia, ettäs tiedätte sitten.
  • Sen sijaan harjoitukset tehdään Netbeans with TMC -ohjelmassa. Siitä kannattaa tehdä vaikka pikakuvake työpöydälle, koska sen hakeminen kansioista on vaikeaa, jos ei muista ohjelman nimeä.
  • Kannattaa kirjata johonkin turvalliseen paikkaan ylös TMC:n (Test My Code -ympäristö) salasana: sitä tarvitaan joka paikassa, ja on piirun verran turhauttavaa aloittaa joka harjoituskerta tilaamalla sähköpostiin uusi salasana.
  • Olisi kannattanut ladata kaikki harjoitukset koneelle heti, kun latasi kehitysympäristöt ja avasi ne. En tehnyt niin, ja jouduin nyt hakemaan oikean kurssin serverin ja harjoitukset esiin uudelleen.

Onkohan tätä kurssia tarkoitettu tavallisille kuolevaisille ollenkaan? Tuntuu, että alussa jo karsitaan muut kuin kaikkein sinnikkäimmät n00bit pois 😀 Mutta! Nyt on kehitysympäristö auki ja oikeat tiedostot ladattuna siihen.

Tästä siis alkaa javakehittäjäkehitykseni!

4 vastausta artikkeliin “MOOC-kurssin aloittaminen on vaikeaa

  1. Kiitos tästä. Minulla on nyt useampi päivä vierähtänyt MOOC alkuun saattamisen kanssa. Lubuntu taitoni loppui kesken ja nyt olen saanut kaikki ladattua Windows koneesseen ja nyt sitten tappelemaan että saanko aloitettua leikit hiekkalaatikossa.

    Oli jotenkin niin lohduttavaa lukea siitä että sinullakaan ei ihan mennyt niinkuin Strömsöössä

    1. Monella tapaa aloittaminen oli hankalampaa kuin mikään muu kurssilla, ehkäpä ohjeet eivät voi olla kaikille laitteistoille kovin tarkat. Eli aikamoinen alkukarsinta. Tsemppiä kurssille! Se on mahdollista läpäistä, vaikka alussa epätoivo uhkaisi 😉

  2. Olin kuvitellut että kopioin jonkun tekemän valmiin ohjelman pätkän ja sitten muuttelen sitä varovaisesti. Mutta oppimateriaalissa annettu (yhden rivin hello World) ei toimikaan!!!! AARGH!!

    1. Voi ei 😀 Toivottavasti tämä on sulla jo ratkennut, mutta vastaisuuden varalle suosittelen lämpimästi liittymään kurssin Telegramiin. Se on tosi aktiivinen, ja kanssaopiskelijat ja tuutorit pelastivat monelta turhautumiselta 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.