Koodausta voi opetella kirjoista!

Harry Pottereissa Hermione ei voinut opetella lentämistä kirjoista. Minulla on parempi tuuri: koodauskirjoja on kyllä! Minä luin lomareissullani kirjaa Java For Dummies. Se oli hyvä idea.

Niin. Minä olen nyt ollut pari viikkoa ulkomailla ja kotiudun juuri. Olen siis vähän juksannut: viimeaikaiset postaukset ovat olleet ennakkoon kirjoitettuja ja olen ollut projektissa paljon blogin kertomaa edellä. Mutta nyt tilanne on tasaantunut ja normalisoitunut näin loman jälkeen.

Java for Dummies -kirja rantatuolissa
Otaniemeläinen solu ei ole ainoa mahdollinen paikka opetella koodausta.

Minulla oli tosiaan lomalukemisena Java For Dummies -niminen kirja. Se oli kepeästi kirjoitettu ja sopi hyvin rannalle.

Kirjassa lähdetään käsittelemään koodausta pienimmästä rakenneosasesta ja käsitellään hyvin myös koodin historiaa ja kontekstia. Se on siis tosi hyvä juuri siihen, että selvittää, mistä on kyse. ”Sanastoa” eli käytössä olevaa koodia kootaan johdonmukaisemmin kuin kurssilla, kun käydään läpi toimintoryhmä kerrallaan yksinkertaisimmasta alkaen. Koodin toimintaa havainnollistetaan esimerkein.

Printtimuotoisessa kirjassa vanhaan on myös yhden näytön laitetta helpompi palata (ei tarvi avata uutta ikkunaa, sen kun kääntää muutaman sivun) ja kirjanmerkit ja muu merkkaus ovat minusta näppärämpiä, vaikka miten hienoja apuohjelmia onkin kehitelty. Lehteily on mahdollista vain kirjassa.

Pelkkää auvoa kirjat eivät kuitenkaan ole

Mitään ei pääse tekemään itse. Vähän sama kuin yrittäisi opetella kiinaa vain kieliopista, vaikka kuinka hauskasti kirjoitetusta. Ei tule onnistumaan.

Kirjasta ei myöskään voinut kokeilla kiellettyjä asioita (kuten ikuisten luuppien tekemistä) tai testailla itse. Tässä nimenomaisessa kirjassa aika hyvin oli katettu kaikki mieleen nousevat kysymykset ja taustoitettu hämärät kohdat, mutta huonompaa opusta kahlatessa tämä voisi olla tosi isokin ongelma.

Johtopäätös

Kirjat ovat erinomainen tuki tähän koodaushommaan, eikä puuhaa tarvi katkaista loman ajaksi. Esimerkiksi juuri tämä minun lukemani kirja on hauska ja selkeä.

Pelkästään kirjoista en silti opettelisi koodaamaan. Siksi onkin hyvä että loma loppui ja huomenaamulla on paluu arkeen: voin taas palata vapaa-ajallani tämän koneen ääreen koodailemaan! En tiedä, onko huolestuttavaa, että välillä lomalla tulin miettineeksi että pääsisikö sitä jo kohta koodailemaan. Varmaan oli hyvä pitää vähän taukoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.