Javan pinnan alla

MOOC on hyvä, mutta halusin saada vihiä syvemmistä salaisuuksista. Menin kirjastoon.

Teen tosiaan nyt Java-MOOCia jälleen kerran, nyt aikataulutettuna ja paikkariippumattomasti tabletillani. Nyt menee hyvin, ja toistaiseksi se tuntuu näin palasteltuna paljon helpommin pureskeltavalta.

Joka kerta minua on kuitenkin kurssissa vähän häirinnyt se, että asioita ilmestyy ilman, että niitä selitetään. Sanotaan vaan, että tämä on asia ja se toimii näin. Ymmärrän kurssimuodon rajoitteet, mutta olen vaatelias, joten haluan tietää miksi! Miksi pitää panna kaarisulkuihin? Mikä piru on tuo void joka paikassa? Miksi desimaaliluvuille on niin monta erilaista muuttujatyyppiä? Voinko siirtää nuo plussat ja mitä sitten tapahtuu?

Siispä menin kirjastoon. Ja sain sieltä jotain, mitä voin lämpimästi suositella!

Kirjat, joiden tarkoitus on opettaa n00b koodaamaan: Barry Burdin Beginning Programming with Java for dummies ja Java for dummies!
Kirjat, joiden tarkoitus on opettaa n00b koodaamaan: Barry Burdin Beginning Programming with Java for dummies ja Java for dummies! Koristelu ja murut kirjojen välissä Sallan.

Nimet jo kertoivat, että olen selvästi kohderyhmää.

Näitä kirjoja oli kirjastossa (Helmet-kirjastot) vain muutamia, ja kaikki koko ajan varattuja. Kun jouduin palauttamaan Beginning-kirjan, en jäänyt jonoon vaan ostin sen sitten omaksi. Olen nyt melko lailla lukenut sen, ja vahva suositus varsinkin sille. Nimittäin:

MOOC ei mene pinnan alle, Beginning Programming with Java menee!

Tämä ei muuten ole maksettu mainos (maksaisipa joku mulle tosiaan tästä :D), vaan ihan rehellinen suositus. Kirjat oli niin valaisevia, että ahmaisin niitä yllättävällä vauhdilla. Siis vaikka ne ovat englanniksi ja käsittelevät tietokoneita.

Varsinkin tuo aloittelijoiden kirja selittää ihan eri tavalla kuin MOOC, mitä on kielen taustalla. Se selitti toistaiseksi parhaiten tähän mennessä, missä vaiheessa ohjelmointikieli muuttuu ihmishahmotteisesta tietokoneen fyysisiksi virrankuluiksi. Se on selittänyt kerrassaan huolellisesti termit ja sen, miten koko kieli rakentuu ja mistä voi tarkistella asioita. Kirjassa on hyvä hakemisto ja lopussa mm. lista käyttökelpoisista Javan API:n sisältämistä luokista ja niiden käytöstä.

Ylipäätään kirjoittajan ajattelu tuntuu sopivan omaani: aina kun on herätetty uteliaisuus, että mitäs sitten jos tekisi noin tai eikö muka voi tehdä näin, aika nopeasti juuri se juttu on selitetty faktalaatikossa. Vain ihan pari asiaa on kehotettu aluksi ottamaan itsestäänselvyytenä, ja niistä pyydetään anteeksi! Jes!

Koska kirjat ovat hyvin perusteelliset, ne etenevät hirveän paljon hitaammin kuin kurssi. Koko tuon sinisen kirjan 500 sivulla päästiin suurin piirtein samaan kuin MOOCin neljässä ensimmäisessä osassa (/14). Mutta sen myötä tuntuu, että tiedän tosi paljon paremmin, mitä itse asiassa olen tekemässä.

HUOMIO! Kohderyhmäasiaa

Näiden kirjojen kohderyhmä on laajempi kuin HY:n MOOC-kurssia suorittavat. Näissä käytetään eri kehitysympäristöä (Eclipse), jonka lataus ja aloitus kerrotaan tarkkaan, ja periaatteessa ei ehkä muuta tarvittaisi. Muutamia harjoitustehtäviäkin tuolla on. Mielestäni kuitenkin oikeasti paljon antoisampaa on käyttää näitä kunnon harjoituskurssin kiinnostavana taustamateriaalina.

Jälkikirjoitus 15.1.: Vanhat painokset voi lukea netissä

Vanhat painokset ovat näköjään jaossa netissä pdf-muotoisina:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.