Tuskien taival: blogin siirto wordpress.comista kunnolliseen webhotelliin

Sain käyttööni täyden WordPressin käytännössä samalla rahalla, mutta kamalaa se oli. Suurin voitettu taistelu oli domainin pitäminen samana.

Minä olen elämässäni käyttänyt erilaisissa harrasteissa ja töissä kunnollisia WordPress-sivuja. Sallakoodaa.comin halusin kumminkin mahdollisimman nopeasti ja helposti, joten tein sen wordpress.comiin ja otin kolmannen tarjolla olleen teeman. Nopeaa ja helppoa, ja pitkällä tähtäimellä virhe.

WordPress.com on siis hostingpalvelu, jossa kaikki on helppoa ja nopeaa ja hyvin rajallista, koska käytössä ei ole kokonainen WordPress. WordPress.com on myös aluksi ilmainen ja varmasti usein oikeasti aivan hyvä.

Maksoin kuitenkin jossain vaiheessa kokeilumielessä omasta domainista, ja sitten kun joka tapauksessa maksoin jotain, alkoi kyllästyttää vaihtoehtojen vähyys. Niinpä yksi ilta sain päähänpiston siirtää blogin kunnolliseen webhotelliin.

Onneksi en tiennyt, mihin ryhdyin. Puolisoni toivotti minut prosessin myötä tervetulleeksi tietokonemaailmaan, ja opin häneltä uuden ammattitermin: snafu. Se tarkoittaa situation normal: all fucked up. Lopputulos on kuitenkin loistava.

Helppo osa: Sisällön siirtäminen wordpress.comista uuden palvelun tietokantaan

Tämä meni näppärästi, kun googlaili ohjeita. Korvaamaton oli esimerkiksi ensimmäinen google-tulos, muutaman hostingpalvelun sponsoroima wpbeginner-blogi.

Sisältö siirtyi niin, että vanhalta admin-puolelta ladattiin tiedosto omalle koneelle, ja sama tiedosto ladattiin uudelle puolelle. Kuvat ja kaikki siirtyivät samalla. Vain seuraajat siirretään erikseen, palaan tähän pian.

Tuskaisin osa: domainin siirto ja blogin uudelleensynnytys siirron aikana samannimiseen paikkaan

Siirsin myös domainin hallinnan wordpress.comista valitsemalleni palvelulle, Hostingpalvelu.fi:lle. Kaksi tärkeintä jippoa domainin edes suhteellisen sujuvassa vaihdossa hostilta toiselle olivat seuraavat:

  • WordPress.com ohjeisti vaihtamaan nimipalvelimet mieluusti jo ennen domainin vaihtoa, mutta onneksi vahingossa jätin sen tekemättä. Oikeasti vahingossa: minun piti tehdä se kun kerran käskettiin, mutta en sitten jotenkin uskaltanutkaan, ja se jäi. Kun domain siis odotteli siirtoa, nimipalvelimet olivat edelleen wordpress.comin oletukset, ja odotteluajan saitti toimi normaalisti wordpress.comissa. Muuten oltaisiin katseltu virheilmoitusta viikko. Huh!
  • Hankin webhotellin heti suoraan vanhalle tutulle sallakoodaa.com-domainille, mikä oli oikein ja kunnollista. Mutta kun asensin sinne WordPressin, asensin sen ensin väliaikaiselle domainille (ihme ruma numerosarja, vissiin IP-osoite). Tai ihan ensin en asentanut sitä väliaikaiselle domainille vaan https://sallakoodaa.comiin, mutta siitä tuli ongelma:
    • SSL-suojaussertifikaatti ei ollut asentunut, koska domain ei ollut vielä siirtynyt. Asennus ei mennyt läpi. Niinpä kokeilin asentaa sen asiakaspalvelijan vinkin perusteella hetkeksi http://sallakoodaa.comiin ilman ässää. Se toimi, mutta pian tuli ongelma:
    • En päässyt kirjautumaan admin-puolelle, koska admin-verkko-osoite osoitti nimipalvelinten takia vielä wordpress.comiin ja pääsin vain sinne adminoimaan. Tässä vaiheessa menin spinningiin ja vahingossa sen jälkeen saunaan joka oli mennyt jo pois päältä ja sitten kotiin nukkumaan, kun alkoi nyppiä koko homma.
    • Seuraavana päivänä totesin ihan ilman apua, että parasta on valita väliaikainen ruma numero-osoite ja vaihtaa se jälkeenpäin juuri ennen kuin vaihtaa nimipalvelimet osoittamaan Hostingpalveluun. Amen.
    • (Huom., tätä postausta julkaistaessa SSL-sertifikaatti ei ollut vielä asentunut, joten vielä hetken URL on ilman ässää.)

Näin päästiin suht vähillä ongelmilla, kun pääsin tuomaan sisällöt uudelle saitille ja viilaamaan tämän ulkonäköä jo ennen siirron voimaan astumista. Takuulla ei mennyt täydellisesti tai edes kauniisti. Sivusto ei kumminkaan ollut tällä metodilla poissa käytöstä hetkeäkään.

Jos joku muu päätyy samaan prosessiin, tehkää ekalla kerralla niin kuin minä tein kolmannella. Kaikkien palveluntarjoajien asiakaspalvelijat auttavat näköjään tosi mielellään, kun sanoo alkuun, ettei tiedä yhtään, mitä on tekemässä eikä varsinkaan miksi.

Työläs mutta turvallinen viimeistely: uuden teeman muotoilu

Hostingpalvelun asiakaspalvelusta minua varoitettiin, että blogin teemaa eli ulkoasua ei sitten voi siirtää. Huom., mahdollisesti samaa pohtivat sekä te fiksut, jotka huomasitte, että teema on yhä sama kuin ennen: neuvo oli väärä! Uskoin siihen kuitenkin ja aloin etsiä WordPress.orgin teemoista sopivaa.

Uusia teemoja olikin sitten liiaksi asti, ja tosi eri tasoisia. Ilmeisesti teemojen tekijöiden ansaintalogiikka on, että ilmaisen teeman muokkausominaisuudet editorissa ovat rajalliset, eikä esimerkiksi jotain hirveää fonttia tai oranssia tehosteväriä voi editoida pois maksamatta.

Muokkausominaisuudet ovat joka tapauksessa rajalliset vain graafisessa editorissa. Teeman mukana tulee pääsy kaikkiin sen PHP- ja CSS-tiedostoihin, ja niissähän voi tietenkin tehdä ihan mitä vain. Minähän osaan CSS:ää auttavasti ja PHP:ta en ollut koskaan ennen nähnyt. Tämä pohjataso riitti Googlen kanssa siihen, että tiedostoista pystyi vaihtamaan hirveitä tehostevärejä pois, viilaamaan kuvakokoja ja taustojen asettelua eri tilanteissa ja päivittämään englanninkielisiä kiinteitä tekstejä omiin.

Teeman editointiominaisuuksista ei siis kannata missään nimessä maksaa, jos osaa CSS:ää auttavasti.

Sain editoitua itselleni ihan kelvollisen teeman. MUTTA! Kävikin ilmi, että kyllähän ne samat tutut teemat saa käyttöön ilmaisella Jetpack-lisäosalla. Olin siis ihan turhaan tuskaillut: tuttu Intergalactic-teemani, johon olen aika kiintynyt, löytyi!! <3

Joku päivä teen vielä kokonaan oman ulkoasuni. Siihen saakka tämä on hyvä, itse asiassa paljon parempi kuin ennen. Lisäosia ja hauskoja pikku toimintoja, widgetejä eli vimpaimia, ei ole rajattu, ja nyt pääsen myös tämän tutun teemani koodiin! Teinkin jo eräitä CSS- ja elementtiviilauksia, jotka ärsyttivät minua vanhalla saitilla. Tuskin kukaan huomaa, mutta minä tiedän että ne ovat nyt hyvät.

Loppuun vielä kevyt ominaisuus- ja hintavertailu

Tämän takia muutos on hyvä! Jes!

WordPress.comHostingpalvelu.fi
Erittäin rajattu WP,
ei pääsyä juuri mihinkään
Kunnollinen WP,
pääsy koodiin ja kaikkiin ominaisuuksiin
Asiakaspalveluchat englanniksiHyvä asiakaspalvelu suomeksi
Hostingin kk-hinta 4€/kkHostingin kk-hinta 4,40 €/kk
(1 v laskutusjaksolla: 2 v
jaksolla olisi 3,90 tai jotain)
.com-domainin hinta 18 €/vuosi
(eka vuosi kuitenkin ilmainen)
.com domainin hinta
vajaat 14 €/vuosi

Minulla on Hostingpalvelussa käytössä Aloituspaketti, joka on pieni mutta minulle juuri passeli, koska en tee tällä mitään oikeaa tai järkevää.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tuskien taival: blogin siirto wordpress.comista kunnolliseen webhotelliin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.