Oman domainin rekisteröiminen

Innostuksissani menin ja ostin oman domainin. En ole vielä päättänyt, oliko se fiksua.

Olen pitkään ollut utelias ja halunnut tietää, miten saa oman domainin. Domain on siis verkkotunnus eli nettiosoitteen korkein taso, joka maksaa rahaa. Esimerkiksi tämän blogin main domain on siis ”wordpress” ja vain aladomain ”sallakoodaa”, koska en halunnut tästä maksaa. Mutta halusin siis selvittää, miten saisin kokonaan oman domainin, jos haluaisin. Ja kun olin selvittänyt asian, en enää malttanut olla ostamatta sellaista.

Selätin tiedonhakumatkallani monta ongelmaa:

  • En tiennyt, missä domain on. No en tiennyt! Se on abstrakti asia ja ei minulla ollut mitään hajua, missä voin domainistani nauttia. Pelkäsin, että ostan domainin, enkä sitten koskaan enää löydä sitä, kun en tiedä, missä se on. Selvisi kuitenkin, että asiassa keskeisiä ovat domainvälittäjät. .fi-tunnuksia välittäviä tahoja listaa esimerkiksi Viestintävirasto, muita saa sitten villimmin kaikenlaisilta välittäjiltä.
  • En tiennyt, mistä domainin saa. Sen saa välittäjiltä.
  • En tiennyt, mitä domain maksaa. Nyt tiedän, että ei kauheasti, jos tyytyy pelkkään domainiin. Vuositasolla kympin verran.
  • En tiennyt, tarvitsenko webhotellin. Sitä nimittäin tarjottiin joka paikassa ja ensin oli tosiaan epäselvää, onko se domain siellä webhotellissa vai jossain muualla. Minulle selvisi, että webhotelli plus esimerkiksi sähköpostipalvelu kannattaa ottaa jostain järkevästä paikasta, jos haluaa tehdä nettisivut sille domainille. Mutta minä en halunnut webhotellia vaan vain rekisteröidä domainin. Selvisi, että se on mahdollista.
  • En tiennyt aluksi, minkä päätteen haluan. Halusin kuitenkin sitten lopulta .fi-päätteen. Tämä piti vain päättää.

Opin myös, että eri päätteissä ja välittäjissä on hinta- ja palvelutasoeroja ja ensin piti tosiaan vähän tietää, mitä haluaa. Valitsin n00biuteni takia välittäjän, jolta saa suomenkielisiä chatvastauksia tarvittaessa, mutta muuten aivan minimipaketin.

Mitä sitten aion domainillani tehdä? Hyvä kysymys. Jotain ajatuksia on, ja nyt niille on ”tila varattuna”.

Itse koodausprojekti ei varsinaisesti edennyt: en ole vieläkään tehnyt valintaa koodikielen suhteen (mutta Python alkaa tuntua koko ajan paremmalta ajatukselta). Onpahan kuitenkin domain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.