Use force = True

Viimeaikaisten tapahtumien myötä kaikki on hyvin ja blogin päivittäminen harvenee.

Juuri saamamme tiedon mukaan Sallakoodaa-päivitykset harvenevat tulevaisuudessa selvästi. Tämä johtuu osittain siitä, että olen saavuttanut blogin ensimmäisen tavoitteen: olen oppinut koodaamaan paremmin kuin aluksi toivonkaan. Tietojenkäsittelyn perusopintoni on koottu yliopistolla kokonaisuudeksi (keskiarvolla 5,0, hahaa, yes we can!) ja matikka ja aineopinnot ovat nekin ampaisseet matkaan. Tavallaan blogi voi siis haikeasti mutta rauhassa ratsastella auringonlaskuun.

Suurin syy on oikeasti se, että vaihdoin vuodenvaihteessa työpaikkaa ja alaa it-alalle. Päätös tuntuu monella tavalla syvästi oikealta sekä lyhyellä että pitkältä tähtäimellä. Lyhyt tähtäin: opinnot ja työ tukevat varsin optimisti toisiaan ja toistensa mahdollisuuksia. Pitkä tähtäin: minun tätä osaamistani ja toivottavasti etenkin humanismin, lingvistiikan ja it:n risteysosaamista ihan tosissaan tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa niin, että voin olla suht luottavainen.

Mutta blogin kannalta asia on monimutkainen. En nimittäin halua kirjoittaa työstäni tai sitä läheltä liippaavista aiheista, koska se sekoittaa rooleja ja tuntuu liikaa itsensä markkinoinnilta. Jos yrittäisin markkinoida itseäni, näissä jutuissa pitäisi olla suunnitelmallinen julkaisurytmi ja harkiten kirkastettu, vastaanottajaa konkreettisesti hyödyttävä kulma. Niinpä olen päättänyt harventaa blogijulkaisuja tästä lähtien kovasti.

(Olen itse asiassa jo harventanut blogijulkaisuja kovasti, mutta kukaan ei varmaan ole huomannut. Statistiikat ovat kuitenkin jo romahtaneet joulun aikana ja jälkeen.)

Ehkä voisin perustaa seuraavan Salla-sarjan blogin jostain muusta harrastuksestani. Neulon aika hienoja sukkia: sallaneuloo.com? Olen hyvä kuuntelemaan ja antamaan vinkkejä, mutta sallaneuvoo.com olisi liian lähellä Auta, Anttia. Muuten harrastan lähinnä lukemista (sallalukee.com?) ja bodycombatia (sallapotkii.com?). Horisontissa siintävä siviilisäädyn vaihto voisi kyllä perustella jonkun hääbloginkin, jos tiedätte mitä tarkoitan.

Oikeasti en aio missään tapauksessa perustaa toista blogia lähiaikoina. Opinnoista kuitenkin varmaan haluan satunnaisesti kirjoitella jatkossakin, ja se sopii yhä tänne, mutta tarkkarajaisesti.

No nyt kirjoitan opinnoistani heti sitten.

Tältä näyttää lähitulevaisuuteni:

Nyt kolmosperiodissa minulla on ohjelmassa laajan algoritmien alkeiskurssin ensimmäinen puolisko ja tilastomatikkaa. Keväämmällä tilastot loppuvat, ja otan sen tilalle ohjelmistotekniikkaa. Algoritmien alkeiskurssi ei lopu.

Loppukeväästä ja kesästä vaihtoehtoja on paljon: olen harkinnut tekeväni sen omaa tahtia tehtävän Full Stackin ehkä nyt sitten alusta loppuun laajana, tai sitten teen tutkintoon kuuluvia neljän opintopisteen harjoitustöitä tai ehkä tietoliikennettä. Vaihtoehtona on myös tehdä kaikkea tuota tai ei mitään. Koska minulla on meneillään toinen kierros, voin valita sitten myöhemmin fiiliksen mukaan. Toistaiseksi olen lähinnä innoissani noista kaikista.

(Jouluna suunnittelin käyväni keväällä myös tähtitieteen johdantokurssin ruotsiksi. Tällainen kurssi on, ja se on nimeltään Universum nu! <3 ★ Mutta se mahtuu paremmin myöhemmin.)

Tältä keväältä ollaan näet jo tositoimissa.

Kevään kurssit ovat käynnistyneet erittäin reippaalla otteella. Vielä en ole kuitenkaan pudonnut kärryiltä, vaikka kuulemani mukaan algoritmien alkeiskurssi TiRa on rekursiivinen kurssi (esitietovaatimukset: TiRa). Koska olen kuitenkin sielultani äidinkielenopettaja ja pidän kirjojen fyysisestä olemuksesta, lainasin algoritmien alkeiskurssin vapaaehtoiseksi oheislukemistoksi määrätyn kirjan ihan painettuna. Kirja painaa 2,0 kg (punnitsin sen henkilövaa’alla) ja kehittää ojentajia nopeasti ja tehokkaasti vaikka sängyssä maaten.

Tässä vaiheessa olin lukenut algoritmien alkeiskurssin kirjaa viikon.
(Mahdolliset tulevat käpistelijät, älkää pelätkö: oikeasti koko kirja ole kurssialuetta.)

Tilastokurssia varten puolestaan piti asentaa eräitä R-paketteja. Tätä toimenpidettä varten on koottu kunnioitettavat, kymmeniä sivuja pitkät ohjeet. Koska minulla on laitoksen Ubuntu-variantti, jota varten kurssi on suunniteltu, asennus meni hienosti (myös toisella ja kolmannella kerralla). Niinpä sain vain selailla suurimman osan Windows- ja mäkkikoneiden ongelmia ratkovista ohjeista läpi. Ohjeet olivat kuitenkin tosi kauniit, katsokaa!

En onneksi joutunut pyytämään maailmankaikkeutta apuun.
Tässä kohdassa puolestaan en ymmärtänyt edes pelätä. Olenkohan riski?

Siispä taas mennään! Ainakin tuosta algoritmisetistä liikkuu sellaisia meemejä, että katsotaan, olenko vakuuttunut tietokoneista vielä toukokuussa. Kyllä minä vielä sen verran tänne aion kirjoittaa, että kerron, miten käy.

Adios.

Yksi vastaus artikkeliiin “Use force = True

  1. Vau, onnea menestyksekkäästä koodausurasta! 😀 Löysin blogisi ohjelmoinnin MOOC-kurssin kautta, kun suoritin sitä itsekin. Omalla kohdallani koodaus on jäänyt (ja pitkälti jo onohtunutkin), mutta ihailen sinnikkyyttäsi ja seurailen blogia kyllä jatkossakin mielelläni, jos vielä kirjoittelet 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.