Koodauksesta on suoraa hyötyä myös opettajalle

Projektini linkittyy yhä vahvemmin tosielämään: Python-harjoituksessa päästiin data-analyysin makuun kirjoitettiin ohjelma arvosanajoukon analysointiin. Tätä voisin myös äikänopena käyttää!

(Huom.! Jos haluat oikeasti tietää, mitä hyötyä koodauksesta voi olla opettajalle ja miten koodausta voi opettaa oppilaille, tutustu ennemmin vaikka Datasepän koodikoulu -blogiin. Sen kirjoittaja ei ole n00b.)

Lukuisten lähteiden, kuten Codeacademyn ja poikaystävän, mukaan Python on käyttökelpoisimmillaan juuri tilastojen ja data-analyysin suorittamisessa. Sain kurssilla (erittäin kevyen) ensikosketuksen Pythonin kykyihin tälläkin alalla.

Hauskaa oli, että tämä kosketti suoraan opiskelemaani alaa: olen tosiaan valmistunut äidinkielenopettajaksi. Oli heti taas hauskempaa koodata, kun tehtävä liittyi tällä lailla tuttuun elämänalaan. Pienestäkin koodaustaidosta voi siis olla ihan konkreettistakin hyötyä opettajalle!

Mitä minun hienolla ohjelmallani voi tehdä?

Ohjelmalla laskettiin kuviteltujen oppilaiden arvosanajoukon…

  • pisteiden keskiarvo, joka tällä ”oppilasjoukolla” oli noin 80,42/100, 
  • varianssi, eli olivatko ”oppilaat” tasaisia kokeessa eli toisaalta millainen oli kokeen erottelukyky sekä
  • keskihajonta, joka kertoo, mutta tärkeä sellainen, ja se kertoo, miten kaukana arvosana keskimäärin on keskiarvosta (vai pitääkö tässä sanoa odotusarvo?).

Tässä pitkästä matematiikasta oli taas oikeaa hyötyä: ilman sitä olisi pitänyt opetella koodaamisen lisäksi myös nuo käsitteet, joita ohjelmallani voi pyöritellä.

Tällä laskin sitten arvosananipusta annetut arvot, kas näin:

Arvosanalaskin
Ja näin napsahti numeroa näytölle! Huomatkaa, että ääkköset osaan jo laittaa.
Jatkossa tosiaan on ainoastaan tarpeen syöttää saadut arvosanat listaksi, niin minun ohjelmani selvittää niistä nuo arvot ja säästää matikan vaivan!

Ollaanpa kuitenkin rehellisiä:

Näin pienen oppilasjoukon vastaukset laskee yhä nopeammin laskimella ja isommankin tietysti excelillä. Mutta onhan se nyt hauskaa ja aika siistiä, että voi käyttää itse koodaamaansa ohjelmaa.

Ohjelmakin kysyi (suora lainaus):

”Who needs to pay for grade calculation software when you can write your own? :)”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.