Miksi on erilaisia ohjelmointikieliä?

Kaikkien niiden keskellä aloittelija hämmentyy. Ja mistä voi aloittaa, jos ei tiedä niistä juuri mitään?

”Miksi kieliä pitää olla niin monta? Miksei kaikkia asioita voi tehdä samalla kielellä?”

Työkaverini kysyi minulta tämän, kun tiedusteli koodauskuulumisiani. EHK. Erittäin hyvä kysymys. Ei aavistustakaan!

Etsin ratkaisua monesta paikkaa.

  • Katsoin netistä. Synteesi: Googlen mukaan kaikki kielet tekevät periaatteessa samaa, muuttaa käskyjä ihmisajattelusta tietokoneelle sopivaksi, ja kaikilla voi kai tavalla tai toisella tehdä useimmat jutut. Joillakin kielillä on kuitenkin helpompi tehdä tietynlaisia asioita. Lisäksi koodarit yleensä käyttävät mieluiten tiettyä kieltä koska jokaiselle joku kieli on luontevin.
  • Kilauttelin ict-taitoisille kavereille. Kaveri vahvisti Google-synteesini. ”Koska ihmiset tykkäävät työskennellä vähän eri tavoin.” Poikaystävä taas syvensi sitä: ”Jotkut on helppokäyttöisiä, toiset taas monipuolisia.” Kaikkea ei taaskaan voi saada.

N00bille tämä on tietenkin hirveän hämmentävää.

Monet ohjelmointikielet olivat koitua turmiokseni jo kauan ennen blogin perustamista, siinä vaiheessa, kun suunnittelin voivani alkaa koodausta opetella. Aluksi googlailin, ja kaikissa kunnollisissa linkeissä ja oppaissa oli heti joku kieli mukana: näin opit Javaa, näin opit CSS:ää, näin opit sitä ja tätä. Mutta en minä tiennyt mitä halusin oppia! Paitsi että koodaamaan!

Pelastuksekseni koitui jo Haluan oppia koodaamaan -postauksessani mainitsema kavereilleni tehty joukkoistus, josta sain oikein hyviä näkemyksiä. Aloittelijaystävällisiä ohjelmointikieliä ovat ainakin

  • HTML ja CSS. Nämä ovat pari, josta on paljon käytännön hyötyä. Käytän niitä myös työssäni välillä. Minusta nämä ovat olleet selkeät oppia ja ne liittyvät kiinteästi arkeen, nimittäin nettisivuihin ja asioihin, joita näkee joka päivä. En ole kyllä varma, ovatko nämä varsinaisesti ohjelmointikieliä. Koodia ne ovat.
  • Python. Sitä suositeltiin minulle aloittelijaystävällisyytensä ja yleispätevyytensä takia.
  • Java. Se keräsi pisteitä sen yleisyyden ja ilmaisen, hyvän suomenkielisen kurssin takia.

Laajemmin eri kielten käyttötarkoituksista selviää tämän linkin takaa: siellä on englanninkielinen postaus ja hyvä infografiikka aiheesta (tämä jaettiin minullekin kun kyselin).

Ja ei muuten aloittelijan kannata sitten mennä Wikipediaan lukemaan ohjelmointikielten kuvauksia! Varoittavaksi esimerkiksi nostan otteen HTML:n suomenkielisen artikkelin ensilauseista (linkki vain lähteen merkitsemiseksi, kanssa-n00bit älkööt klikkailko).

Capture
Ote Wikipediasta. Kuvaa on manipuloitu.

Jepjoo. En ymmärrä tätä vieläkään, vaikka käytän jo HTML:ää ihan näppärästi. Tämän kuvauksen perusteella en olisi opetellut sitä yhtään.

Teorian lukemisen sijaan menin ensin ennemmin kurssille, jolla saa koklailla kaikkea jännää! Se on kivempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.